Monday, May 24, 2010

LOK LOK a.k.a CHELOR CHELOR

Lok lok adalah sejenis makanan macam yong tau fu.Ianya sangat terkenal di Pulau Pinang...Katanya berasal dari bahasa Hokien yang bermaksud celor celor...banyaknya!!!tapi jangan gusar...anda perlu bayar yang dimakan sahaja...yang tak makan tak dikira...bahan-bahan ni semua kena celoq dalam air panas yang mendidih di tengah-tengah meja tu...air tu jangan la pula dihirup...air panas biasa jer...bukannya sup macam steamboat...harga satu lidi/cucuk= RM1 dan RM2...ada yang lebih bergantung kepada warna yang ditanda dihujung lidi tu...selepas diceloq,cicah pula dengan kuah...ada dua jenis kuah kat sini...kuah kacang dan cili...sedap la jugak...lokasi yang selalu aku makan ialah di medan selera berdekatan Balai Polis Dato Keramat, Pulau Pinang...tuan punya kedai ni Majid namanya...

6 comments:

marie said...

sedap..sedap nampaknye..kat tengganu pun ada makanan ni..tak ingat dia panggil apa...selalu jual dgn van aje kat pasar malam

adie-ishmael said...

Marie=kadang-kadang kita makan jer tanpa mengambil tahu nama makanan yang kita makan tu...

daela said...

Salam Abg Adie-lama nya x hapdet blog..bersawang tondan da blog abg adie ni...hahahahhahaaa...sedap nya mkn tu..bila nk mai Sunway lagi..?klu mai habaq2 na...:)

adie-ishmael said...

Daela=ya la...fb membuatkan blog terpinggir...hehehe...lepas ni banyak cerita nak dimasukkan...insya allah.

PINATBATE said...

sedapnyaaa....terlioq dah ni..

catz said...

macam sedap je..boleh buat kat rumah ni..
:)
rebus2 tanpa minyak. sihat.