Thursday, November 6, 2008

TOKIAW

Petang semalam aku berkesempatan jenjalan di pasar malam yg terletak tidak jauh dari Langkawi Baron Hotel, di pekan Kuah ni...Walaupun sudah 51 hari aku tinggal di Langkawi, ini adalah kali pertama aku ke pasar malam tu...Pelbagai aneka jualan diniagakan seperti pakaian,peralatan dapur,rempah cabai,buah-buahan,makanan,minuman dan macam-macam lagi lah...Salah satu makanan yg sempat aku beli ialah tokiaw! Tokiaw adalah sejenis makanan orang Langkawi.Ianya dibuat dari tepung gandum.Rasanya ala2 apom balik gitu... Jom kita lihat tokiaw ni...
Tokey tokiaw suami isteri sedang asyik menyiapkan kuih tokiaw yg sedang dinantikan oleh para pelanggan.Harganya 5biji seringgit.Abang tu terpaksa iklankan dalam bahasa Inggeris kerana tokiaw juga turut diminati oleh orang luar negara.tokiaw sedang dibakar...tokiaw yg telah siap dimasak...
inti tokiaw...ini ialah inti kelapa...ini pula inti kaya...Sesampai jer di rumah,aku terus masukkan dalam pinggan untuk dimakan panas-panas.Kalau korang datang Langkawi,jangan lupa merasa tokiaw ni. Casper,hang dok Langkawi lama kan,pernah dak rasa tokiaw ni??Hmmm...aku nak pulun ni...mai la makan,tinggal 4biji jer lagi...hehehe!

24 comments:

nazzman ibrahim said...

cukup ka 5 biji awak makan?

Ishan_Qureshi said...

Salam ABG ADIE,

Sporting jugak ye tauke tokiaw tu..siap bagi kebenaran kat ABG utk snap gambaq ramuan2 utk buat kuih tu. Sedap ka? Mesti suam2 kuku je kan rasanya tu sbb nmpk mcm lbh kurang apam balik! Ermm, ABG tak tanya ka tauke tu mcm mana kuih tu boleh dinamakan TOKIAW? Apa maknanya tu? Bunyinya mcm Siam tak Siam..Cina tak Cina..Melayu lagi la tak? Tapi yg dok juai tu org Melayu...uish, konpius dah chek ni;-)

arsaili said...

salam..nampak sedap..tapi kurang gemar yg manis2..ahahah

PUTUBAMBU said...

eei..sedapnya tokiaw tu adie...
cam best yek?

nanti aku gi sana..ko banjer yek?

tapi cukup ke 5 ketul tu..? cam tak kenyang jek..

aShaBuLz said...

hohoho...ad inti kelapa n kaya? inti strawberi xdak ka? kalo ada inti jagung ok gak!! hoho...

adie-ishmael said...

nazz=cukup ler...nafsu makan saya tak macam awak...saya baca doa dan bissmillah...sebiji pun dah kenyang...berkat...awak lain la...

ishan=dia bagi ke tak, abang main amik jer...tak kan dia nak bunuh pulak kot.hehehe. itu bahasa langkawi,orang luar tak reti...

arsaili=salam...sedap la juga...tak suka manis tak pa asalkan u nampak manis...hehehe.

putu=yup...sedap...tokiaw tu adalah antara makanan yg ada dalam list nak bagi kau makan putu...

ashabulz=nanti abang cadangkan kat tokey tokiaw tu...

nazzman ibrahim said...

apa yang tak sedap pada awak????selamat saya kenal awak belum lagi yang awak makan tu kata tak sedap semua sedap bagi awak

PUTUBAMBU said...

kah..kah..kah..!

siap buat list tu..!

take out the kerabu bronok & sup gamat from the list please..!!

Ishan_Qureshi said...

Salam ABG ADIE,

Bahasa Langkawi dgn Bahasa Orang Utara (especially orang Kedah) tak sama ka?

DarcyDiaries said...

errmm..Tokiaw tuh nampak cam kuih "tokyo" je? I have heard about kuih tokyo, ala2 apam or "pancake" tapi lipat, siap ada inti...

:-)

N.M.Ibrahim said...

kuih ni ada jual kat pasar malam kpg saya, dungun terengganu..tapi yg inti kaya aje..anak2 saya suka sgt..tapi tak pernahlah beli singit, paling kurang 2 hingit..yelah, nafsu besar sikit..

kak ja said...

Adie, kat SP xdak jual ke benda ni? Tingin gak nak try..

Cakap bebetoi, Adie.. Adie makan 5 bijik ke 5 RINGGIT???

Zuer said...

kuih aper tu bang? tak pernah makan ler

Shah said...

Tak pernah dengar lak tokiaw nih. Pos sedozen kat kami.. Hehehe

shazali said...

hehehe...baca posting ni, terus kenyang! slurpppp!!!

DatOk ZeQ said...

AIS

Aku dulu lama gak dok Langkawi tapi tak pernah pulak jumpe mende neh.. nanti aku cari nak try..

DatOK ZeQ
Kelana Jaya, Selangor
www.tagged.com/datokzeq

Catz said...

pernah pi pasar malam ni..tapi tak perasan tokiaw ni...rasa nak makan lah..nak ke langkawi soon..harap dpt makan ni..tapi sesedap tokiaw ni..sedap lagi masakan emak mu itukan...

adie-ishmael said...

darcydiaries=kadang2 kueh yg sama tetapi dipanggil dengan bermacam nama mengikut tempat...

n.m ibrahim=bukan nak kenyang sangat makan benda2 cam ni...suka2 jer kan...

kak ja=kat sg ptani tak ler pernah nampak kak ja oi...saya pun dah lupa 5 apa...kak ja rasa 5 apa ya?

zuer= datang langkawi nanti kita pi pasar malam tu n zuer leh makan puas2...

shah=kasi alamat lengkap nanti aku buat pos laju kat ko!! ahaks

shazali=dah knyang ya...? selamat duit abang...hehehe.

datok zeq=tabik tok...kalau tok mai sini nanti amba belanja...jangan lupa bawa datin sama no...

catz=ada catz...kena perati elok2...cuba try test ujirasa tengok kalau pi pasar malam tu...

PUTUBAMBU said...

adie..hang kena tag!

Beruang Madu said...

Ini promosi untuk kami yg bakal datang ke Langkawi ker?? nampak macam sedap jer

adie-ishmael said...

BMadu=mai Langkawi jangan lupa bagi tau no...nak belanja tokiaw sedulang!

daela said...

halamak....x sabar nk g langkawi next year...

adie-ishmael said...

daela=kalau mai Langkawi,jangan lupa bagi tahu...

Casper a.k.a wifee en.atan said...

adie

yer tu favourite hubby dan anak2.kalau setakat 2/3 hinggit tak cukup laaa