Thursday, October 30, 2008

SUP GAMAT

Seperti yang dijanjikan dalam N3 bertajuk 'Kerabu Bronok' yang lalu,dalam N3 kali ni aku akan paparkan satu lagi makanan istimewa dan exotic penduduk-penduduk Langkawi ni iaitu sup gamat.Baru-baru ni aku sempat merasa sup gamat buat pertama kali dalam hidup aku di Kota Mahsuri (kampung Mahsuri).Sebelum aku tunjukkan rupa sup gamat tu,moleklah kiranya kita lihat dulu rupa gamat di habitatnya iaitu dalam laut.Gamat dan bronok adalah dua jenis hidupan laut yang banyak terdapat di persekitaran Pulau Langkawi ni...




inilah rupa gamat yang masih hidup di dalam laut...

ini pula rupa gamat yang telah dikeringkan untuk tujuan perubatan tradisional Melayu...pelbagai jenis ubatan tradisi dapat dihasilkan daripada gamat seperti air gamat untuk luka2 dalaman tubuh,lelah atau penat...minyak gamat pula untuk luka2 luar tubuh dan sebagai minyak urutan...balm gamat untuk sapuan dikulit dan lain-lain lagi... tu dia...sup gamat yang diminta dah sampai...harga dia boleh tahan la jugak mahainya...semangkok rm5...tapi khasiatnya...hmm...hanya orang yg makan jer yang tahu...hehehe!

hmm...yum yum....sedapnya...!!!ada sesiapa nak cuba...???jom kita pi pekena kat sini...jom lar!!!

21 comments:

yazrie said...

khasiatnya...hmm...hanya orang yg makan jer yang tahu...hehehe!>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>AMBOIIIIII..mai sini bisik kat Yaz apa kesan ke atas si pemakan itu...Hiks

PUTUBAMBU said...

tgk cam sedap...tapi tak lalulah aku...!

kak ja said...

Adie,
Bau dia ala2 ayaq gamat tak?

Putu, kja pun rasa mcm x lalu.. Tp Adie pulun slumber je...

Ishan_Qureshi said...

Salam Abg Adie,

Mmm,patutla Abg nampak segar-bugar je...rupanya dah pekena sup gamat nooo. Mcm sedap je, ala-ala mcm sup perut..nak kena try ni! Nway,sikit sgt la isi gamat tu...nampak mcm lebih kuah dari isi...huhuhu! Ermm, boleh tak abg pos mai kat saya 2 kilo gamat kering tu...saya nak try masak sup gamat sendiri la..baru puas sikit makan!!

shazali said...

ooooo...inilah rahsia awet muda abg adie..dah macam 20an, hehe..

haa...mcm nilah bagus! posting sekali ngan gambar real! :)

cappuccino said...

salam kenal..ish2 ade gak yer sup belut..ne 1st time dgr..ape rasenuye yer?cam sedappppp jer tu..like jelllyyyyyyyyy yummy yummyyyyy........

N.M.Ibrahim said...

wah adie..adventureous betul makanan2 you sejak duk langkawi ni..best betul tengok N3 pasal makan ni

Aleeza Zaily said...

Apakah perasaan sup itew? Nampak cam scary jer...

psst.. apa khasiatnya bro?

adie-ishmael said...

yazz=mai la langkawi...tak payah nak bisik2..leh try teruz...hehehe.

putu=ok lah...sedap la juga

kakja=tak der bau...bau sup jer...may be bahan2 sup tu dah hilangkan bau yg tak enak tu...

ishan=hehehe...banyak lagi rahsia yg tak terbongkar...hehehe. nanti bw balik seferi kasi ishan...

shazali=hah??? macam 20an??? ala, tua sangat tu...abang rasa macam 18an jer...hmm,nazz mesti bernanah telinga dia dengar ayat ni...

cappuccino=salam kenal...bukan sup belut la...sup gamat! sup belut paling sedap pernah saya makan ialah kat kedai E-rup sup, di Machang,Kelantan...

n.m.ibrahim=tolong kabor ke saya kalau tahu kat mana2 ada jual makanan yg pelik2... nak try...hehehe.

aleeza zaily=sedap...nak cuber?? khasiat dia nanti aku bagi tau kat hang punya bf...ahaks!

Catz said...

semenjak duk langkawi ni...makanan u macam ala-ala fear factor food..
hiks...kalau masuk fear factor sure senang je dpt habiskan..bleh menang..
:)

Aleeza Zaily said...

Adie, aku nak gi langkawi end of Nov ni, nak mintak hang tolong carik bilik yg sempoi punya dgn carik keta sewa yg ada class! buley ker? Pls email me ya
+++
hang nak bagitau khasiat dia kat bf aku? hang kena tolong carikkan bf dulu la cenggitu..

adie-ishmael said...

catz=i memang suka cuba makanan yg ala2 fear factor...hehehe. tp mesti yg halal sajer...

aleeza zaily= ok...kau minta aku punya hpn nmbr kat Shaidan@Cae, kita bual2...FYI,23rd Nov sampai 2nd Dec ni aku akan pi ke Mesir...sori sebab tak leh jumpa hang di Langkawi...

arsaili said...

salam..yg kat hotel sup gamat kan...seacucumber tuh...sedappp

adie-ishmael said...

arsaili=ada ker dijamu...hotel mana tuh??

Asmadi said...

baru pokcik tahu rahsia keremaajaan abg adie hehhe minum macam2 jenis sup dan makan2 yg pelik2 ..

ohh dah nak travel jauh ni ke mesir ek ..nak kirim benda leh tak ..nak piramid sebuah blh poskan pada pokcik tak hahah !!

adie-ishmael said...

asmadi=itu sebahagian kecil jer...ada lagi yg banyak kena makan...hehehehe. nanti abang bawa balik dua tiga butir piramid wi ke demo...

Shah said...

Confirm kena try masa gi sana hujung tahun nanti...

adie-ishmael said...

shah=ko kna try shah...jangan lupa masukkan dalam list makanan yg kna try...

Beruang Madu said...

Memang kita kena try tapi kan Madi apa khasiatnya... air gamabt untuk hilangkan penat?? buleh ker?? haruslah I borong kalau kat sana nih..

adie-ishmael said...

BMadu=kena amalkan selalu...minum sebotol jer susah ler nak berkesan...heheheh

Anonymous said...

As salam saya nak buat research utk masakan sup gamat
Di mana ye kami bleh dptkan sup gamat di area kedah yang berdekatan changlun atau langkawi pon xpe...