Sunday, February 8, 2009

PAK TONGKO

Salah satu kuih kegemaran aku untuk di makan sewaktu minum petang selepas pulang dari pejabat ialah pak tongko.Pak tongko ialah panggilan orang Kedah untuk kuih cakui. Orang Cina panggil Char Kue.Kalau dapat makan pak tongko ni dengan kopi 'o' panas,alangkah nikmatnya...hehehe.
pak tongko ni korang boleh cicah dengan kaya pandan...atau boleh juga dengan susu pekat... kat Langkawi ni kalau sesiapa nak makan pak tongko yang paling lazat,bolehlah korang pergi kat kedai berdekatan Bella Vista Hotel(dulu Tiara Hotel) tu.Aku selalu pi lepak sambil makan pak tongko kat kedai tu dengan kawan-kawan aku...sepinggan cuma rm2(dua ringgit) sahaja...

15 comments:

Anonymous said...

sedapnya... makan sampai 2 set ke? hehehe... looking forward nak pi makan kat situ.. btw, tq pal! kalau cecah dengan gulai ikan..peh... mercik!

shazali said...

uhhhhhhh.... masih terasa kesedapan menjamah pak tongko panas2 di waktu malam yg sejuk !!!!!




sampai la ni cheq taktau lagu mana dpt nama pak tongko tapi telan jelah....bile leh merasa lg ni?

Ishan_Qureshi said...

Salam ABG ADIE,

Lain bebenor CHAR KUEY kat Langkawi tu ye! Ada pengaruh kaki helang sikit2...! Anyway, ISH lebih suka makan CHAR KUEY yg mak abang masak tu...sungguh sedap n lazat...enak dimakan begitu saja:-)

Wassalam...

aShaBuLz said...

pelinya rupa char kuey dia!! hahahaha...nk kene try gak nih!!

PUTUBAMBU said...

nak jugak.. tak kira..!!!

adie-ishmael said...

anonymous=betul...boleh juga dicicah dengan kuah gulai ikan,spcly gulai perangat...memang mercik meletop letop!

shazali=mai langkawi boleh la pi cuba lagi pak tongko tu...

ishan=ya ker...nanti suruh dia masak banyak2 lagi...

ashabulz=datang sini cuba...

putu=aku faham...baby yang nak kan?

shake said...

speccis lompat tikam ke nie...

adie-ishmael said...

shake=lompat tikam tu seerti dengan tepung pelita kan?kalau sama sah ler tak sama dengan pak tongko...

Catz said...

mula-mula tgk gambar ingat ko masak sendiri..makan kat rumah adie...hiks..
tapi mmg sedap kuih ni....nampak buat mcm senang..tapi nak uli tepung tuh mau pengsan kot kalau buat sendiri....pencicah tuh nampak sedapnyaaaa...kehijauan gitu...

adie-ishmael said...

aku pandai melantak jer catz oi...

DarcyDiaries said...

cam cantik jek bentuk char kuey tuh..
;-) Tak penah cheq tgk bentuk camtuh

Heheh

adie-ishmael said...

kat langkawi banyak char kuey dijual bentuk macam tu...

sreSHAziela said...

lain plk bentuk char keuh langkawi ye.. nmpk beshh...

adie-ishmael said...

sreshaziela=yup...bentuk macam ni hanya ada kat langkawi jer...tapi memang sedap...kalo datang langkawi,jangan lupa ke tempat ni...

Juadah said...

Dulu pak tongko ni ada jual kat atta soru,pdg matsirat. skrg tak pasti ada lagi tak? rupanya kat bella vista pun ada ya