Monday, March 2, 2009

MINYAK GAMAT

Dalam N3 sebelum ni aku ada menceritakan tentang sup gamat yang sempat aku rasa untuk pertama kali di Kota Mahsuri.Dalam N3 kali ni aku akan tunjukkan pula bagaimana minyak gamat dihasilkan...
salah sebuah kedai memproses dan menjual produk berasaskan gamat yang sempat aku kunjungi...Kedai-kedai seumpama ini banyak terdapat di merata tempat sekitar Langkawi. Minyak dan produk berasaskan gamat telah menjadi semacam trademark Pulau Langkawi ni... seperti yang tertera...'TEMPAT MEMASAK MINYAK GAMAT'... kayu api untuk memasak minyak gamat...kayu getah digunakan kerana ianya menghasilkan api yang berkualiti dan menghasilkan bara yang sekata... gamat-gamat yang telah dikeringkan sedia untuk dimasak... gamat dimasak dengan minyak makan(mengikut kuantiti yang tertentu) di dalam kawah... kemudian dibotolkan untuk dijual...ramai yang membeli sebagai buah tangan atau ole-ole untuk diagihkan kepada rakan-rakan di pejabat atau saudara-mara apabila pulang bercuti dari Langkawi...murah dan mudah...kan?
aku tak pasti berapa kawah agaknya cukup untuk mengisi botol saiz begini...

17 comments:

aMar said...

i have this picture with the big bottle tu...another signature place to visit in langkawi :)

adie-ishmael said...

pemilik kedai tu agak kreatif...jadi tarikan dengan adanya botol besar tu...kedai dia pun tersusun rapi dan kemas...

zizan said...

mak aih...besaq no botoi gamat dia....menarik tu...

PUTUBAMBU said...

pernah pergi kat sini dulu..
aku borong minyak2 gamat ni sampai seratus lebih reganya..

kawan2 sibuk borong pinggan mangkuk kat kuah..aku pulak borong ubat..hehehe..

nazzman ibrahim said...

ibu gamat jerr ada!!!bapaknya mana hahaha

adie-ishmael said...

ZIZAN=yup...sebagai daya tarikan kepada orang ramai...

putu=persediaan untuk mengurut masa dalam pantang nanti ker putu?

nazz=bapanya depa buat sup...untuk kekuatan orang jantan...hehehe.

Anonymous said...

salam adie,

memang besar botol tu.. dari jauh bole nampak.. sangat kreatif!

IK

adie-ishmael said...

IK=suka sangat kalau peniaga2 Melayu yang kreatif...

DarcyDiaries said...

Awak nih memang bleh jadi spokeperson for that kedai laa...model minyak gamat!

Bab2 posing memang serah kat u!

Anonymous said...

ishhh.. nape hari tu gi langkawi... tak nampk botoi ni...
tak puas hati tul lah.. takleh jelajah langkawi sepenuhnya...kene buat retreat ni...

adie-ishmael said...

darcydiaries=hehehe..yer ker?mampu jadi model minyak gamat jer...

anonymous=la...tepi jalan utama...tak kan tak nampak?

aMar said...

depends which jalan yang ikut kan...kalau ikut jalan yang lepas Hospital then masuk kiri memang tak jumpa Nusantara ni..betul tak adie?

Unless if u driive terus then baru jumpak ngan NUsantara ni...

putera said...

ehhhh....macam kenal jer mamat sorang yg pakai baju kemeja kuning tuuuu, yg tmpt membeli minyak gamat........siapa yerk? artis ker? saya rasa dia penyanyi kelab kut....cuba abg adie habaq mai....

Catz said...

kalau pi langkawi sure lalu tempat ni..tapi tak pernah singgah....
good info anyway...
blog yg sarat dgn info & ilmu..
syabas..

Anonymous said...

tak nampk ..ishhh ke lalu tapi lin tido mase tu.. hahahahaha.. kengakwan suka shoping barang import je.. barangan tempatan depa spreed track je... hahahaha

zack1250 said...

Kepada sesape yg nak minyak gamat atau yg g langkawi tapi xlarat nk bawak balik bebanyak n da abes, korang masuk j gamatlangkawi.com

xyah penat nk angkut balik dr langkawi lagi da...huhuhuhu

hasif said...

Beri Laluan

Nak promosi produk atau perkhidmatan? Klik sini PERCUMA 100%