Thursday, March 19, 2009

MAKANAN SANDAKAN

Telah menjadi semacam tabiat aku, setiap tempat yang dilawati pasti aku akan mencuba makanan penduduk tempatan(yang halal jer la).Ianya melengkapi keseronokan berjalan atau mengembara di sesuatu tempat yang baru.Ianya juga dapat menambah pengalaman dan belajar budaya serta tradisi pemakanan orang tempatan.Secara tidak langsung apabila pelawat atau pelancong menikmati masakan yang dijual oleh penduduk tempatan,ianya dapat membantu menambahkan sumber pendapatan masyarakat di situ.Aku sentiasa berharap golongan peniaga kecil-kecilan juga turut menikmati faedah dari limpahan perkembangan pesat industri pelancongan di tempat mereka.Oleh itu kalau korang berjalan atau melawat kemana-mana tempat lupakanlah sekejap K*C,Mc*onal*,Pizza *ut,*ecret R*c*pe,VS dan yang sewaktu dengannya.Aku percaya semua tu kat tempat korang pun bersepah.Cubalah sesuatu yang baru disamping membantu ekonomi penduduk setempat secara tidak langsung.Semasa di Sandakan aku juga telah mencuba pelbagai makanan sepanjang tempoh aku berada di sana.Aku rangkumkan aktiviti makan-makan aku khas dalam N3 ini...Coto Makassar...di mana-mana sahaja di Sandakan ni kita boleh dapati Coto Makassar...Coto adalah sebutan orang Sandakan untuk soto. Mula-mulanya aku fikir salah ejaan,tapi bila aku pergi ke semua kedai pun ditulis 'coto' aku terus bertanya kawan aku ASM minta kepastian. Menurut ASM memang orang Sandakan menyebut coto.Coto Makassar dimakan pada setiap waktu terutama waktu sarapan pagi.Ramuannya ialah nasi impit,kuah soto yang ada rasa kacang tanah sedikit dan daging lembu,paru,urat atau ayam.Asalnya coto Makassar adalah makanan orang Bugis yang berhijrah dari Sulawesi ke Sabah tetapi kini menjadi santapan semua golongan.Seperti di Tawau yang aku lawati pada tahun lepas,masyarakat berketurunan Bugis juga agak ramai di Sandakan ni...
bihun udang goreng...udangnya agak besar...tidak digoreng bersama bihun tetapi digoreng berasingan...udang lebih rangup dan disajikan bersama bihun dalam satu pinggan... roti jala...kalau di Kedah dipanggil roti kerai (sebutan-kay rai)...di Sandakan roti jala dipanggil renjis...biasanya untuk sarapan...kari dia sangat sedap macam kari mak aku...kuih pasung...rasanya ala-ala kuih lompang...
Sabah memang terkenal dengan syurga kepak ayam bakar...di mana-mana jer bandar di Sabah ni korang pergi biasanya ada dijual kepak ayam bakar...di Sandakan mereka panggil sayap...aku makan kepak/sayap ayam ni di beberapa tempat,tapi yang paling best kat pasar malam sebelah Pejabat Pos Sandakan ni...macam-macam ada...pedal ayam di Sandakan dipanggil bedal...hehehe...aku membedal bedal ayam...buntut ayam bakar...kat tempat aku dipanggil cenonggeng... jantung bakar,hati bakar,pedal bakar pun ada...semuanya kami makan...kepak ayam bakar,buntut ayam bakar,pedal ayam bakar,hati ayam bakar...tapi yang paling aku suka ialah jantung ayam bakar...hangpa tak telioq ka?bakso yang sangat sedap...kepada sesiapa yang belum tahu,bakso ialah bebola daging(meatball)... dimakan dengan saus(sos)cili yang diimport khas dari Indon...
kuih pais jagung...rasanya ala-ala puding jagung tetapi ianya lebih kental...dibungkus dan dikukus dalam kulit jagung...selepas menikmati makanan yang pedas-pedas elok makan kuih ni...Antara lokasi tempat makan yang kami sempat kunjungi juga ialah yang terletak di atas bangunan Pasar Umum Sandakan...
tunjuk jer apa yang hangpa berkenan...nasi kuning...biasanya untuk sarapan...popular macam nasi lemak kat Semenanjung ni... Kinilau...Kinilau ialah isi ikan mentah yang digaul dengan perahan limau nipis dan dicampur sedikit hirisan mangga muda...asid yang terdapat dalam limau nipis itu menjadikan ikan mentah masak...Menurut kawan aku si ASM yang berketurunan Kadazan Muslim itu,kinilau dalam bahasa Kadazan dipanggil hinava... Alga...alga ialah sejenis rumpai laut yang dicelur... nasi kuning sangat enak dimakan bersama kinilau,alga dan masak kicap jantung ayam...yummy yummy...dok teringat keenakannya sampai saat ini...sambil tu korang hirup sup air rebusan ikan...perh!!!malatop maracik racik baa! ini pula ialah piutu...Piutu ialah sejenis makanan yang dibuat dari ubi kayu yang dimampat bersama sedikit kelapa parut lalu dibentuk seperti dalam gambar di atas...piutu enak dimakan dengan kinilau,alga dan ikan kayu(tongkol)goreng...piutu juga boleh dimakan dengan lauk pauk lain macam kita makan dengan nasi...pada zaman dahulu piutu menjadi makanan ruji masyarakat Bajau Laut dan Suluk... cara menikmati piutu...minuman pula ada beberapa istilah yang berbeza dengan Semenanjung...kalau tongkat ali nai maksudnya tongkat ali susu tanpa ais/panas. Nai=susu. Kalau kita nak minta tongkat ali susu sejuk/ais,kita kena cakap tongkat ali nai ping,maksudnya tongkat ali susu berais...kalau tanpa susu minta tongkat ali 'o' ping... Ping=ais... contoh,teh 'o' ping=teh 'o' ais...kopi susu ais=kopi nai ping...begitulah serba sedikit tentang makan minum di Sandakan...banyak lagi tempat makan yg kami kunjungi,tapi rasanya cukuplah N3 ini sebagai bahan cerita buat kita semua...

29 comments:

N.M.Ibrahim said...

ya ampun..kecur ayaq liuk dok tengok gambar-gambar makanan ni..sedapnye

PINATBATE said...

Best!best!best!
makanan yang tak pernah cuba tu yang teruja nak try..rasa macam nak pergi Sandakan pulak bila baca entry ni..

daela said...

baguih betul bila dpt ilmu2 bab2 makanan ni...sodap bona daela tengok nya..rasa nak p sandakan skrg jugak..

Anak Jawa said...

kena bawak kamus ler mcm ni
nk order air yg ada ais dgn takde ais pun byk noooo istilahnya....

Ishan_Qureshi said...

Salam ABG ADIE,

Ulat goreng kunyit ka...penyu rebus ka...takdak ka? Hehehe! Macam best je makanan2 eksotik kat Sandakan tu ye! Wassalam...

Casper a.k.a wifee en.atan said...

adie
hg buat aku terliur ja...sok anak aku meleleh air liur aku soh cari hang la...
hahahahahahha

DeaN said...

ermm..best2 jugak makanan kt sabah..
cuba la cr maklumat ttg makanan2 kat kelantan plak..
rasanya banyak jugak yg bez2..

Catz said...

adie,
aku sangat suka entry ini...sukaaaa!!
yes..kalau jalan-jalan aku pun suka try masakan/makanan tempatan di situ..kan..barulah kenal budaya setempat..hanya org yg suka je faham apa yg aku maksudkan...kan. aku pun suka cam tu..try itu ini local food.. kan..jauh berjalan..luas pemandangan..jauh berjalan..macam-macam boleh rasa (yg halal lah kan...)..hiks...
penuh informasi lah entry ni. aku suka banget..got few trip to sabah..cant wait!!

Anonymous said...

see...
betui tak lin habaq? entry abg berhantu..
semua org nak pi sandakan lepas ni...mmg leh jadik duta cuti2 malaysia lah.. atau pun abg tulis 1entry kat majalah LIBUR... mesti tertarik dan menarik...

so means makanan adalah tarikan pelancongan kan..
huaghhh bnyknye makanan..
kalo gi sandakan kene wat check list makanan yg kene makan...

tui lah cats... lagi kite berjalan lagi bnyk pengalaman.. cats nye netry pun best gak.. keberanian percutian solo...

DarcyDiaries said...

Jale2 sokmo!! ;-)

adie-ishmael said...

n.m ibrahim=kalau dah tgk pun kecur ayaq lioq apatah lagi kalo dapat rasa...hehehe

pinatbate=silalah ke Sandakan...

daela=kalo nak g sandakan ajak kak pinat sama...kay

anak jawa=bila sampai sana nanti akan biasalah dengan istilah2 dia tu

Ishan=halal ker benda2 tu...cuba yg halal jer tau...

casper=tu dia...cari aku ka? kena jadi anak angkat aku la...paklong dia leh jamu macam2...hehehe

Dean=nanti kalo pi Kelantan leh buat N3 makanan sana plak...

catz=tq catz...bagus la kalo hang pun sependapat ngan aku...

Lin=ala kat blog ni jer dah cukup...saja suka2 jer...pi la Sandakan...best

darcydiaries=kawe suko bena kalu buleh dderak bele-bele make ni...

Anonymous said...

IK- salam adie,

sudah lewat petang baru saya dapat menyusuri blog kamu... agak sibuk dengan tugasan..

"superb F&B traveller"!

saya fikir gelaran itu amat sesuai untuk kamu... saya amat senang dgn N3 ini... kamu sememangnya amat2 menghayati kerukunan pengembara..sentiasa memahami budaya masyarakat setempat.. saya kagum dengan kamu...

ucapan terima kasih juga kepada sahabat2 kamu.. terutamanya yang sedang memegang PIUTU... entah kenapa saya rasakan tangan itu mempunyai erti yang tersendiri kepada pemiliknya... mungkin juga kepada kamu.. amat fotogenik!

adie- teruskan pemgembara kamu yang penuh cerita! saya salute!
saya belum upload foto saya di Indon.. nanti bisa kirimkan kepada kamu ya..

jaga diri & kesihatan.

IK

P/S- sayap panggang, my FAV!

Aleeza Zaily said...

Kayu balak aku mana? Promise is a promise!

putera said...

abg adie...really respect u laaaa....everywhere u pergi, pasti ada buah tangan utk kami....hidangan foto2 enak2 saja...memang kaki pelancong ni....foto2 yg menarik dan ada sejarahnya.....lepas ni mana plak destinasi abg adie?

adie-ishmael said...

IK=terima kasih...kata-kata kamu membakar semangat saya...tq. tangan yg pakai cincin tu tangan kawan saya...yang tanpa cincin tu tangan saya...hehehe.

leeza=kayu balak hang ada kat umah aku...nanti aku bagi kat hang...

putera= 1 hingga 7 April abang akan ke Kemboja dan Vietnam...doakan keselamatan kami ya...

Aleeza Zaily said...

Suker betul aku baca comment kawan hang - anonymous yg ber initial kan IK tu, susunan bahasanya sungguh halus. Indonesian I guess?

----------
putera= 1 hingga 7 April abang akan ke Kemboja dan Vietnam...doakan keselamatan kami ya...
* Psst.. hang ni nak pi jenjalan ker nak gi berjuang di medan pertempuran... heheheheh...

putera said...

abg adie...wah dasyatnya....(maaf yerk) dalam fikiran saya ni dok mengata abg adie ni asyik berjalan-jalan keliling dunia jer....best giler. kalau lah saya dapat mengembara mcm ni, alangkah bestnyer....bukan apa, saya suka sangat travel, tapi kesempatan nggak adaaaa....akan sampai masa jua nanti

adie-ishmael said...

putera=insya Allah kalau diizinkan Allah,kemana saja kta boleh pergi...

adenium said...

ndak cuba makan ikan bakar di pasar sim sim ka..?

SILZACK KHAIROL said...

salam :)
huh.. aku setiap hari makan makanan ni... aku buat sendiri gak tu.. heheheh
tahniah atas penjelajahan anda...
hehehee

yusop said...

mmm...saya asal dari sandakan dan berbangsa mix kadazan cina,bajau suluk.Makanan yang terdapat dalam bog ini merupakan makanan etnik suku kaum bajau kagayan suluk.Memang sedap..saya selalu berkumpul dengan family sebelah emak,makanan ini adalah makanan ruji,malah family emak akan buat sendiri secara tradisional.Kalo anda makan piutu(putu dalam dialek bajau,piutu dalam dialek suluk),makan dengan ikan kayu panggang,cecah dengan air asam lada...fuhhhh....merasap....makan lagi dengan rumpai laut..anda akan rindu sandakan...jom ke rumah saya di kg untuk melihat secara tradisional..belum lagi disajikan dengan makanan kadazan..setakat makan ulat tu.....biasa ba...telur penyu pun sedap..tapi kat sandakan telur penyu tidak dibolehkan makan...jangan bimbang..semua makanan tadi disahkan halal..banyak lagi makan etnik yang pastinya anda teringin nak cuba...saya bangga lahir sebagai anak mix,kerana saya berpeluang merasai semua budaya bangsa saya as free...wowww....datang sandakan ya.....

Anonymous said...

"Ishan_Qureshi said...

Salam ABG ADIE,

Ulat goreng kunyit ka...penyu rebus ka...takdak ka? Hehehe! Macam best je makanan2 eksotik kat Sandakan tu ye! Wassalam...
March 19, 2009 2:45 PM "


~ Bro, lu datagng dari hutan mana? tanya menu ulat goreng dgn penyu rebus? lu salah rancangan apa ingat ni Survivor ke? Lu makan penyu rebus atau telur lu kena saman tau! itu menyalahi undang2 sebab haiwan yg dilindungi.

Ini bukan makanan eksotik la..ini makanan normal. lu kena buka minda skit jgn dok bedal capati dgn vadai je.. besok2 burger tu lu kata makanan eksotik mat salleh.

Anonymous said...

Tu sume makanan org philipines..naper x msukkan skali tiulak itum, ikan buntal, siagol??

Anonymous said...

salam abg adie belum lagi pegi dekat bandar sim-sim fuyoo ikan bakar dia sedap lagi fresh yang mnyedapkn ny 2 sos ikan dia 2,kalau ada masa pegi la pula dekat bandar sim-sim 2 ye hehehe

emma said...

Sokong2..tuu mknn org suluk..tiulak itum(sup bwarna hitam)..kinilau..piutu..sianglag..ikan tongkol bakar..mmg tbaekk..

AngelzGaban said...

Hi sa nak buat pembetulan disini ya berkenaan maksud coto dan soto yg org sandakan panggil. Coto pada kami org sandakan ialah nasi himpit dgn sup. Manakala soto ialah meehoon@bihun dgn sup. Saja nak membetulkan disini ✌😁

Eun Jee Ordenze said...

adoiii...miss sandakan...tempat lahir n m'besar...sabar ye ko bakso,coto,kepak ayam,piutu,kinilau,agal2 ye...bkn alga...hehehe...tu bangsa suluk punya bahasa...t aku balik...aku makan..buat masa skrg telan liur jak la...:(

Eun Jee Ordenze said...

emma,ikan kayu bha...hahahaha..pa durang tau tu tongkol..

Eun Jee Ordenze said...

adoiii...miss sandakan...tempat lahir n m'besar...sabar ye ko bakso,coto,kepak ayam,piutu,kinilau,agal2 ye...bkn alga...hehehe...tu bangsa suluk punya bahasa...t aku balik...aku makan..buat masa skrg telan liur jak la...:(