Thursday, September 25, 2008

RUMAH AKU DI PULAU LANGKAWI

23hb September 2008 adalah tarikh mula aku masuk ke kuaters kerajaan bertempat di Apartment KCS,Kuah,Langkawi.Rumah aku ni boleh la tahan juga.Tingkat satu jer...tak la penat sangat aku nak menapak.Ada 4(empat) bilik tidur,1 bilik stor,ruang tamu yg selesa,ruang makan,dapur yg luas,3 bilik air beserta 3 tandas...Penghuni sebelum aku ni,nampaknya kurang menjaga kemudahan-kemudahan yg disediakan oleh Kerajaan di dalam rumah ini...begini la tabiat orang kita...tidak menghargai kemudahan yg diberi oleh Kerajaan yg sentiasa perihatin dengan kebajikan kakitangannya...kalau bab kutuk,komplen itu ini,tak puas hati yg itu yg ini,depa pandai la...Segala kemudahan2 yg disediakan oleh pihak Kerajaan itu sepatutnya dijaga,dipelihara,diuruskan dan dikawalselia dengan penuh amanah dan rasa tanggungjawab seolah-olah semuanya itu adalah harta kita atau harta mak bapak kita! Alamak,sempat pula tazkirah zohor tengah2 hari ni...hehehe.
Jom kita lihat,sebahagian gambar2 rumah aku yg sempat diambil buat tatapan bersama...aku tak dapat ambil banyak2 sebab penat menyapu,mencuci,menyental tandas dan segala galanya lah secara berseorangan...nasib orang bujang...
sebahagian dari pemandangan master bedroom...inilah bilik aku...baru lepas menyapu...pasni kena mop pula!!!adoi...bilik anak-anak aku...anak?bila masa aku beranak...aku masih teruna lagiiiii...sinki di ruang dapur
dapur gaspeti ais dan rice cooker pun ada gak...adusssss...ada lagi jamban yg belum disental...tandas ni letaknya di sebelah dapur...tandas bilik aku dah settle...banyaknya tandas,jenuh nanti aku nak melabur...ruang makan...ada meja makan la! tempat untuk diletakkan tv aku...ruang istirehat dan santai...perabot dia bukan taste aku...pemandangan dalam bilik stor...Ya Allah,penghuni yg lepas ni tak pernah cuci ker...jenuh aku nak kena bersihkan nanti...
Apa-apa pun,Alhamdulillah,syukur pada Allah Taala dan terima kasih kepada kerajaan kerana telah memberi aku menumpang berteduh dari panas dan hujan di bumi Langkawi ini...Alhamdulillah.

22 comments:

PUTUBAMBU said...

wow...!! hang duduk sorang kat rumah besaq2 tu di??

barang rumah sudah dah ada.. bawak baju jek...kalau nak beli barang pun..bukannya byk sangat dah.. basic2 electrical appliances dah ada..

sikit punya jimat daaaa..!!

aisey..kawen cepat le adie.. hehhee

Zuer said...

abg, besar nya umah nie !!! nanti zuer datang langkawi boleh tidur kat umah abg. boleh ker? nak naik gak gunung mat cincang tu !!!

adie-ishmael said...

putu=yup...sorang2 jer! merdeka!
aku baru beli tv rm600 semalam...
putu,kawen tu apa? sejenis manisan untuk berbuka puasa ker?

Zuer said...

ermm kawn tu bukan kuih lah bang...ia sejenis bunga...mula2 wangi lama2 kalau tak dijaga ia di buang...kira kenr jaga bebetul ler

adie-ishmael said...

zuer=datang ar...tak da masalah. bawa mak and keluarga pun boleh...tak yah sewa hotel...leh jimat...nak dok lama2 pun ok. belanja abang makan dah ler...hehehe.

Zuer said...

ok jer no prob bang..nak makan aper? nanti zuer beli kan kawen. (Juadah berbuka puasa) hehehehhe

adie-ishmael said...

zuer=ooooo,kawen tu bunga ek??? abang tak suka la kalau macam tu...memang tak minat bunga langsung!!! nazz suka la.dia kan mat bunga...dalam blog dia banyak N3 bunga-bungaan!

shazali said...

besarnya rumah ni! dah bole jadi hotel kedua kalo dtg Langkawi nih..

nazzman ibrahim said...

bunga tak apa asalkan jgn PLASTIK mcm u...

Ishan_Qureshi said...

Salam abg,

Ya Rabbi, besaqnya rumah..macam istana. Bertuah sungguh pegawai ni:-) So, jagalah rumah tu sebaik mungkin...jangan jadi macam penghuni lama..hehe!!!

DarcyDiaries said...

Bro,

It's quiet a big house! But nampak cam scary gak..tetiba je kang nanti ada hamba Allah duk kat sofa tuh ke...duk kat kerusi ke...tido kat atas the two single katils there...

Anyway, bagus laa rajin kemas umah. ;-)

PUTUBAMBU said...

kawen best di...sapa kata tak best?? kah.kah..kah..

kalau hang ada anak..tiap2 bilik yg kosong tu boleh le anak2 hang duduk.. tapi kena make sure anak ramai le...hehehe

Asmadi said...

ohhh best betul rumah ni kan abg adie ..

tu la org lama tak reti nak jaga pemberian kan dah masih lagi nak komplen sana sini ..masih tak reti nak bersyukur dengan apa yang ada.

kalau pokcik jalan2 langkawi leh sewa bilik ni hehe kasi murah2 dah laa ek

adie-ishmael said...

shazali=kalu datang langkawi,sila datang ke rumah...tak yah sewa hotel...pilih jer bilik mana yg nak..hehehe.

nazz=bukan la...fiber glass la...hehehe

ishan=yup,memang besar umah tu...betul,kena amanah dengan harta kerajaan...

darcydiaries=memang besar dik...abang tak takut la...(alamak, tercakap besar la pulak)

putu=best ek? apa yg best sangat tu putu?? hehehe...bila la gamaknya aku nak ada anak ni!!!

asmadi=ok la...janji ada tempat berteduh yg selesa...tu la,orang lama tu teruk la...kalau jalan2 langkawi datang jer dok mana2 bilik yg nak,boleh jimat belanja... tak yah sewa hotel.

Catz said...

besar juga quaters ni...
kalau di bersihkan betul2 cantiklah tuh...langsir tuh tukar...buh cadar lawa2..buh karpet..ehhh...mandai2 je aku..hahhahaha...

anyway...
selamat hari raya, aidil fitri. maaf zahir dan batin.

catz

adie-ishmael said...

SALAM LEBARAN Catz...insya allah,cadangan catz tu akan dipertimbangkan...

Beruang Madu said...

Bersempena dengan Aidil Fitri tahun 2008 ini, Abang Bear mintak maaf atas segala keterlanjuran .....kita melangkah meninggalkan ramadhan yg barakah dgn berat hatinya di samping gembira menyambut tibanya syawal yg mulia.... semoga persahabatan kekal dan sentiasa dalam redha Allah.....

Ketupat diletak di atas para
Rendang diletak di bawah titi
Andai ada tersilap bahasa
Maaf dipinta menyusun jari

Adat jauh kata mengata
Adat dekat puji memuji
Andai ada tersilap kata
Maaf dipinta sepuluh jari

Sungai disusur sepanjang sehari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf zahir dan batin dari Abang Bear

wassalam

p/s: oh dah pindah Langkawi lah dianya... hmmm besarnya rumahhh... nanti bulan 12 kami ke Langkawi buleh lah jumpa hang nooo...

adie-ishmael said...

Abang BM=Selamat Hari Raya juga buatmu...kalau mai Langkawi,jangan lupa...bg tau n singgah la...

Asmadi said...

aik lama abg adie cuti ni ..mana entry raya ni , nak tgk kuih raya abg adie heheh!

apa pun sempat lagi nak ucap selamat hari raya ..maaflaa tersilap salah tu masa berblog !

adie-ishmael said...

asmadi=memang nak buat N3 tp pc lak masalah...nanti dah ok,abang masukkan...tp tak der pic kueh la...hehehe...masa jalan raya tak sempat nak amik pic,asyik sembang jer...sejarah,tahun ni paling banyak jalan beraya...ngan family lak tu...umah kawan2 pun angkut family gak sampai tuan umah pun naik heran dan terkujat basi!!!

sara said...

hi tumpang tanya.. tgh mencari rumah atau bilik utk disewa utk sbln disbbkan ade research..boleh recommend tak..susah juga.. sbb cari hotel bila dah sbln mahal pula..thanks

permata kasih said...

ASSALAMUALAIKUM
MASIH DLANGKAWI